Vanad tehnoloogiad(2. nädal)

 1. Email

Esimene email oli saadetud aastal 1971 ARPANET-i kaudu (Advanced Research Projects Agency Network). Asutaja on Ray Tomlinson.

See tehnoloogia hakas kiiresti levima, sest peaaegu samaaegne suhtlemine arvutide vahel mis asuvad üksteist kaugel võiks olla kasulik paljudele firmadele ja üldse inimestele jaoks.  Andmed edasti kasutades spetsiaalset protokolli(SNDMSG).

Samal ajal ilmus kõikidele tuntud sümbol @. See oli loodud selleks, et eraldada adressandi(kasutaja) ja adresaadi(arvuti, server) nimi: username@name_of_computer . 

80-nd ilmusid email protokollid, mis me kasutame selle ajani: SMTP(Simple Mail Transfer Protocol), POP3(Post Office Protocol 3), IMAP(Internet Message Access Protocol).

1988. aastal avaldas Microsoft oma esimese e -posti toote MSMail, Outlook-i eelkäija.

1991 ilmus WWW ja seepärast Webmail(enne olid ainult Email Clients), niisuguine süsteem, mis annab võimalust oma emaili siseneda Interneti kaudu. 

Praegu paljud inimesed kasutavad Webmaili. Kõige populaarsemad serviced on Gmail, Outlook, Yahoo.

-----

Leidsin üks põnev asi, et domen .su(Soviet Union) oli registreeritud aastal. 1990 ja eksisteerib seni(nt https://nostalgia.su/)

-----

2. Interneti välimus enne WWW

Internet enne WWW oli peaaegu täiesti tekst ja tema kasutati enamasti ülikoolides või suurtes kontorites. Peamised funktsioonid olid - Email, News, FTP(Transfer of Files), Archie(otsingumootor FTP failide jaoks), IRC(Intrenet Relay Chat), erinevad mängud(näiteks The Mines of Moria, male). Veebisaitide ekvivalent oli BBS(Computer Bulletin Board). Sellel boardil oli peamenüü, kust inimene võiks pääseda konkreetsesse osasse(email, chat, news jms).



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Kasutatavus veebis(12. nädal)

Kuidas eristada proffi käsitöölisest?(8. nädal)

IT-juhide rollid(9. nädal)