Copyleft(7. nädal)

Tundub, et sain veidi selle mõiste tähendusest aru, selle peamisi erinevusi autoriõigustest ja arvan, et paljude inimeste jaoks on copyleft'i põhimõtted suurelt eelistavam ning sellel on oma põhjused.

Iga inimene kipub vabaduse juurde - meie olemuse lahutamatu osa. See on vundament, millele copyleft lähenemine on üles ehitatud. See litsents kohustab arendajat kogu programmi lähtekoodi levitama. Kuigi copyleft kasutab copyright-i, et tagada tarkvara tasuta jäämine. Kasutaja võib koodi vabalt uurida ja modifitseerida, kuid äriline kasutamine on keelatud.

Niisiis vastupidi traditsioonilisele kopiraiti lähenemisele, mis piirab tarkvara(üldse teoste) kopeerimise vabadust, püüab copyleft kasutada autoriõigust inimeste vabaduse laiendamiseks.

Oluline seisukoht siin - copyleft-i kasutades tuleb kõiki tarkvara sama litsentsiga levitada, nagu on originaalil(kui on GNU GPL, siis see jääb alati samaks).

GNU GPL kõige kuulsam näide on Linux. Inimesel on võimalus igal ajal mis tahes distributioni veebisaidile minna ja vajalikku OS tasuta alla laadida(mida me ei saa öelda Windowsist). 

Loodan, et tulevikus muutub see trend üha populaarsemaks. Mulle tundub, et nüüd on mõned inimesed kasutavad tahtlikult copyleft-i tooteid, et vastustada copyright-i kapitalismi.

Kuid paljude jaoks raha on vabadus. Ja kui on võimalus kergesti raha teenida, vähestel on midagi selle vastu. Näiteks on inimene teinud eduka filmi ja keegi teine ​​tahab selle filmi järge teha. Selleks peate omandama kasutusõiguse, mis on tõenäoliselt kallis.

Ilmselgelt, et enamik copyleft-i kontseptsiooni vastased on edukad ettevõtted, kes näevad selles lähenemises ohtu oma ärile.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Kasutatavus veebis(12. nädal)

Kuidas eristada proffi käsitöölisest?(8. nädal)

IT-juhide rollid(9. nädal)