Tugilahendus(13. nädal)

Oma igapäevaelus puutun puudega inimestega harva kokku. Selle pärast ma ei teadnud, mis seadmeid mõeldi välja, et näiteks nendel oleks võimlaus arvutit kasutada. Kui inimene on kurt, siis mulle tundub, et põhimõtteliselt võib ta seda vabalt kasutada (kuna siin on põhiline suhtlemisvahend ikkagi silmad). Aga kui ta on pime? Tahaks kirjutada punktkirjaklaviatuurist ehk braille display.


See on spetsiaalne seade, mis loodi selleks, et nägemispuudega inimesed saaksid arvuti või telefoniga suhelda. See koosneb braille kirjareast(rida teksti sisestamiseks. Tavaliselt on selle peal 40 rakku. Olenevalt soovitud märgist tõusevad rea kohale väikesed nööpnõelad), navigeerimisklahvidest(kiireks paremale või vasakule liikumiseks, ka 40 tükki), 8 suurdest klahvidest, usb portist arvutiga ühendamiseks.

Samuti on vaja ekraanilugeja programm arvutisse alla laadida, kuna klaviatuur ei ole täiesti iseseisev seade. See programm edastab kogu vajaliku infot braille display'le. Seega tuleb ka sobiva arvutit või telefonit valida.

Võib olla klaviatuuri peamine puudus on hind. Kõige odavamad täisväärtusliku kasutamiseks mudelid maksavad umbes 3000 dollarit(sõltuvalt kuvatavate sümbolite arvust. On olemas ka odavamad mudelid, aga nad on rohkem õpetamiseks). Kõrgete hindade põhjus seisnes selles, et seadme taktiilse pinda tootmiseks kasutatakse kalleid piesokristallide elemente.

















(ALVA 640 Comfort mudel, 3000 eurot)

1. Braille Display(siin on 40 rakku)
2. Sensoorne kerimisnupp(vasak)
3. Sensoorne kerimisnupp(parem)
4. 5 klahvi pöidlale
5. Navigeerimisklahvid(40 tükki)
6. USB port
7. Lüliti
9. Ctrl klahv
10. Braille klaviatuur 8 klahvidega
11. Windows klahv
12. Enter klahv
13. Alt klahv
14. Space klahv

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Kasutatavus veebis(12. nädal)

Kuidas eristada proffi käsitöölisest?(8. nädal)

IT-juhide rollid(9. nädal)